Порції 10
- Кількість на порцію
- Калорії 1244.7
Складові
Якщо гусак заморожений, розморожуйте його в холодильнику протягом доби. Покладіть птицю на робочу поверхню та видаліть залишки пір'я. Перевірте черевце – у гусі з магазину часто всередині лежить пакет із тельбухами.
Відріжте в гусака першу фалангу крил і шию, якщо є (з них можна зварити бульйон або соус). Зріжте жир біля шиї та розрізу на черевці. Гострою вилкою наколіть шкіру.
Натріть гусака зсередини та зовні великою морською сіллю та перцем – 1 ч. л. солі на 1 кг ваги. Залишіть у холодильнику на 2–3 дні.
Розігрійте духовку до 220 °С. Покладіть всередину тушки гілочки чебрецю, цибулину і розрізану навпіл моркву Закрийте отвір на черевці дерев'яними шпажками. Зв'яжіть ніжки.
Покладіть гусака грудкою вниз на деко з решіткою і поставте в духовку. Підлийте на деко трохи гарячої води. Запікайте 15 хвилин, а потім знизьте температуру духовки до 160 °С. Переверніть гусака грудкою нагору і готуйте з розрахунку 40 хв. на 1 кг ваги. Поливайте гусака жиром, що виділився, кожні 20 хв.
Яблука розріжте навпіл, збризкайте лимонним соком. Викладіть яблука навколо гуски за 30 хв. до закінчення приготування, полийте жиром та запікайте до готовності. Готового гусака перекладіть на блюдо, видаліть шпажки, цибулину та моркву. Розкладіть навколо яблука та прикрийте фольгою на 10 хв.